Helsingin Navigaattorit

Helsingin Navigaattorit

03.05.2012

Avomerilaivuritutkinto

Tutkintovaatimukset

Vuonna 1991 hyväksytyt tutkintovaatimukset on julkaistu Suomen Navigaatioliiton julkaisussa Avomerinavigointi, 7. painos sivulla 126. Avomerilaivurin on -tietenkin- taidettava myös rannikkolaivurin vaatimukset.

Tutkintopaperit

Tutkinnossa kokelaalle jaetaan ainakin yksi A4-kysymyspaperi ja A3-kokoinen vastauskansi. Molemmissa on asiat sekä suomeksi että ruotsiksi. Kysymyksiä on viisi tai kuusi ja niiden arvo vaihtelee kahdesta yhdeksään pisteeseen. Vastaukset laaditaan konseptipaperille.

Merenkulkuopin tutkinnosta voi saada enintään 30 pistettä. Hyväksytty tutkinto edellyttää vähintään 15 pistettä. Tutkinnoissa on lisäksi vaativampi jokeritehtävä, joka ei vaikuta arvosteluun. Toisin kuin alemmissa tutkinnoissa, kysymyspaperi jää kokelaalle.

Vastauskannessa on henkilötieto-osio, jossa kysytään nimeä, syntymäaikaa, osoitetta, postitoimipaikkaa, puhelinta ja sähköpostiosoitetta. Henkilötieto-osioon täytetään myös oman opettajan nimi, tutkintopaikka (VUOSAARI) ja järjestävä seura (79) sekä kentät "diplomi" ja "todistus", joita käytetään liiton arkistossa (niiden täyttäminen neuvotaan yleensä tutkintotilaisuudessa). Vastauskansi toimii nimensä mukaisesti kääreenä muulle palautettavalle materiaalille.

Kaikki havainnot on tehty normaalioloissa, lämpötila +10°C ja ilmanpaine 1010 hPa. Toistaiseksi vain jokeritehtävissä on ollut poikkeava lämpötila tai ilmanpaine.

Tehtävissä ei käytetä eksymätaulukkoa. Eranto annetaan vain silloin, kun sillä on merkitystä tehtävän ratkaisulle. Eksymä ja eranto esiintyvät avomeritutkinnossa tavallisesti vain eksymänmääritystehtävässä.

Tutkintokartta

Tutkinnossa kokelaalle jaetaan myös erityinen plottauskartta "POSITION PLOTTING SHEET 1:1000000 45°–60°". Se on kyseisten leveysasteiden tyhjä Mercator-kartta. Sitä käyttävän on syytä tiedostaa, että hyvin ohutkärkisenkin kynän jälki kartalla on useamman kaapelinmitan levyinen luonnossa. Sijoittajat saa yhdistää sen avulla, joskin tarkempi, suositeltavampi ja nykyaikaisempi menetelmä on niiden yhdistäminen ruutupaperilla merkintälaskun avulla.

Nautical Almanac

Tehtävät laaditaan vuoden 2000 ennalta valituille päiville, joita vastaavat Nautical Almanacin päiväaukeamat ja muut tarvittavat taulukot ovat kurssikirjan liitteissä. Tämän käytännön valitettavana seurauksena on, että kokelaalla on oltava tutkinnossa mukana kurssikirja tai ainakin nuo kurssikirjaan lainatut Nautical Almanacin sivut.

Lähdemateriaali

Tutkinnossa on sallittua käyttää kaikkea kirjallista lähdemateriaalia mukaan lukien muistiinpanot.

Vinkkejä

Esittelemme myös tutkintoja yleisesti sekä rannikko- ja erityisesti avomeritutkintojen usein käsiteltyjä kysymyksiä.